Γράφει η Ευσταθία
Pin It

Τυχαία έπεσα στο διαδίκτυο πάνω στο έργο του Ζήσιμου Λορεντζάτου1 «Ιογενής πνευμονία»2. Την περίοδο που μάς απασχολεί όσο τίποτα άλλο η υγεία μας και αρκετοί από μας αναθεωρούμε τη ζωή μας το έργο αυτό, είναι ένα μικρό διαμαντάκι που μας αγγίζει. Έτσι ,μέσω αυτού του διηγήματος γνώρισα λίγο παραπάνω αυτόν τον άνθρωπο, τον τόσο σπουδαίο αλλά και τόσο αθόρυβο και σεμνό συνάμα, τον Ζήσιμο Λορεντζάτο.

Στο έργο του «ιογενής πνευμονία» μας διηγείται σε τρίτο πρόσωπο την ξαφνική περιπέτεια της υγείας του περιγράφοντας με μαεστρία, την ξαφνική μετάβαση από τη μια κατάσταση στην άλλη.

«Τίποτα δεν έκοβε την γαλήνη εκεί πέρα εξόν από τον ίσκιο του κολυμπιστή και μπορεί κανένα σεντεφένιο ψαράκι που διάβαινε. Γαλήνη απόλυτη και αναγάλλια πλέρια».

Έτσι από μία κατάσταση ευδαιμονίας και χαράς περνάει στην ασθένεια και την ανημπόρια. Έτσι ξαφνικά, όπως γίνεται συνήθως, χάνει την υγεία του. Εκεί που κολυμπά στα βαθειά, κρύα νερά της Κεφαλλονιάς έχοντας την ευλογημένη αίσθηση της ενότητας με το Όλον, βρίσκεται να κολυμπάει στα μαύρα νερά του φόβου και του πυρετού: «Δεν ήταν ιδρώτας αυτός ,ήταν βάλτος∙ είχε πέσει μέσα σε ένα βάλτο και δεν ήξερε πώς να βγει πώς να στεγνώσει.»

Η κατάληξη είναι το νοσοκομείο Σωτηρία καθώς η πάθησή του είναι με την τελευταία διάγνωση των γιατρών μια «ιογενής πνευμονία». Ο φίλος που τον προσέχει και που γράφει στο τέλος του βιβλίου τις υπέροχες σημειώσεις και το υστερόγραφο είναι ο αξιότιμος κύριος Σταύρος Ζουμπουλάκης.

Διαβάζοντας τα έργα του Λορεντζάτου αισθάνομαι ότι όλη του τη ζωή παλεύει να συρρικνώσει το «εγώ» του και να δώσει πιο πολύ χώρο στο θεό μέσα του. Το 1988 τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο κριτικής δοκιμίου το οποίο και δεν αποδέχθηκε. Στα Collectanea του γράφει: «Συλλογίζομαι πως αν δεν έχω το δικαίωμα να αρνηθώ τις ποινές μιας πολιτείας, έχω όμως , νομίζω, το αναφαίρετο δικαίωμα να αρνηθώ τις τιμές της. Έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε στο μικρό και αναγκαμένο τόπο μας προτού αρχίσουμε να βραβευόμαστε μεταξύ μας.»

Ένα όμως από τα πολλά που έχει πει κι έχει γράψει ο σπουδαίος αυτός διανοούμενος και μού ρχεται στο μυαλό κάθε φορά που με πιάνει η φούργια και η βιασύνη στην τέχνη μου είναι το εξής: «Στην Τέχνη, η μισή τέχνη είναι να ξέρεις να περιμένεις».3

Ή πολλές φορές φορτισμένη από μια αδιόρατη μελαγχολία αναρωτιέμαι κι εγώ μαζί του : «Σε ποιά αποθήκη να σκουριάζουν τάχα οι πανοπλίες όσων ομόρφυναν στα παιδικά μας χρόνια το όραμα του κόσμου;»4


1. Ζήσιμος Λορεντζάτος 1915-2004 δοκιμιογράφος, κριτικός λογοτεχνίας, λογοτέχνης.

2. «Ιογενής πνευμονία» στο διαδίκτυο https://www.miet.gr/userfiles/b43b6205-bc09-4b97-8795-a6b100f44a81/ioegenis-pneymonia-2016-miet.pdf

3. Ζήσιμος Λορεντζάτος , Collectanea

4. Ζήσιμος Λορεντζάτος , Collectanea


Ευσταθία

  Επισκεφτείτε το κανάλι της Ευσταθίας στο Youtube Ημερολόγιο Εκδηλώσεων

Σεπτέμβριος   2021
Δ Τ Τ Τ Π Σ Κ
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

ΒΙΒΛΙΑ | ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Το λιμάνι στην ομίχλη - Simenon Georges

Διαβάστε

Επιλογές από τη Βιβλιοθήκη

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Γράφουν - Συνεργάζονται

Ντόρα Ρίζου
Τάκης Σιμώτας
Βασίλης Κατσικονούρης
Ευσταθία
Γιώργος Τζιουβάρας Tenorman
Νίκη Μαυροειδή
Δημήτρης Κοτάκος
Βαγγέλης Γαροφάλλου
Μιχάλης Ρίζος
Ροδιανός Αντωνακόπουλος